Документи ще се приемат до 31 март  Правилата за втория етап все

...
Документи ще се приемат до 31 март  Правилата за втория етап все
Коментари Харесай

Безплатно саниране тръгва от средата на ноември, общините ще движат всичко

Документи ще се приемат до 31 март 
Правилата за втория етап все още се пишат, тогава хората ще доплатят 20%

Голяма част от дейностите по санирането по проекта за възобновяване ще минават през общините. Кандидатстването ще става напълно електронно, като документите се подават от локалната власт през системата ИСУН (Информационна система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България), заяви шефът на дирекция “Жилищна политика ” в районното министерство Добромир Василев.

Кампанията се чака да започва в средата на ноември, защото на 31 октомври завършва едномесечното публично разискване на насоките за кандидатстване. Според Василев са получени много мнения и част от тях ще бъдат отразени.

   Правилото за установяване на това кои блокове ще получат пари, няма да бъде “пръв по време – пръв по право ”, както беше при предходната национална стратегия за повишение на енергийната успеваемост на жилищни здания, която бе финансирана от бюджета с съвсем 1,9 милиарда лева При сегашната първо до 31 март следващата година ще се съберат всички кандидатури и едвам тогава комисия ще ги прави оценка и ще утвърди спечелилите.

   На процедура програмата е разграничена на две елементи, изясни Василев. Първият стадий, за който бяха написани насоките, планува за саниране да се провиснал 1,129 милиарда лева, като те би трябвало да покрият 100% от разноските.

Има и втори стадий, чиито правила към момента се приготвят, при него плануванаъа сума е 294 млн. лева Тя обаче ще покрие 80% от разноските, другите 20% притежателите на жилища ще би трябвало да доплатят сами. Тъй като сумата е лимитирана, а искащите несъмнено ще са доста, има възможност тези, които не съумеят да се класират до 31 март, да останат за втория стадий.

   Както и в предходната стратегия могат да аплайват единствено регистрирани сдружения на притежателите на жилища в една постройка, като тази регистрация става в общината. Сдружение се прави, в случай че за това са дали своят вот най-малко 67% от притежателите на идеални елементи в блока. 

   Новото в тази стратегия е, че откакто бъде записано сдружението, то би трябвало да подписа партньорски контракт с общината. По-нататък процедурите ще движи самата община – тя ще кандидатства от името на сдружението и ще подава документите, а след възможното утвърждение ще избере с публични поръчки компания, която да проектира топлоизолирането, друга компания да го извърши и трета за строителен контрол. Тя ще издаде и строителното позволение, както по принцип планува законът. Разплащанията също ще минават през общината и хората няма да боравят с пари.  

Те обаче ще имат относително огромен прелиминарен разход, който ще им бъде възобновен най-после. Той е за четири значими документа, без които не може въобще да се кандидатства - за осъществено енергийно проучване на постройката, за механически паспорт, за проучване и архитектурно снимане на постройката.

  Според Василев има общини, които към този момент са доста дейни и организират срещи с хората, с цел да им коментират изискванията. Като образци той уточни Бургас, Габрово, Благоевград и Смолян. Това са в действителност четирите града, в които имаше най-вече санирани блокове и по предходната стратегия.   

 В България има почти 3 хиляди жилищни здания, които имат към този момент регистрирани сдружения на притежателите и те аплайваха по националната стратегия, само че парите не стигнаха за тях. Според шефа на дирекцията те няма да имат никакво преимущество в този момент и ще аплайват на общо съображение с останалите, тъй като става дума за разнообразни стратегии, а и по този начин е било контрактувано при приемането на проекта за възобновяване. Единственото им преимущество е това, че икономисват една процедура.

  За кандидатстващите съществува един риск – в случай че не бъдат утвърдени, няма да им бъдат възобновени средствата, които са дали за обследвания. Според Василев техническият паспорт на постройките по този начин или другояче е наложителен, само че резултатите от двете обследвания имат годност 5 и 10 години. Ако до тогава топлоизолирането не се направи, след това би трябвало да се правят нови обследвания.

Освен това за разлика от националната стратегия, в този момент в случай че постройката се окаже с недостатъци в структурата или с нарушена земетръсна резистентност, няма да получи пари за саниране, даже всичко друго да ѝ е наред. В такива случаи притежателите на жилища в нея ще би трябвало да намерят метод сами да си отстранят дефектите.  

  Крайната оценка ще се прави по разпоредбите на признатото предходната година разпореждане за асимилиране на средствата от проекта за възобновяване и резистентност. В случая със санирането това ще се прави от комисия, която занапред ще се сътвори със заповед на районния министър. В нея ще влязат специалисти от самото ведомство, като правилото изисква всеки план да се гледа най-малко от двама разнообразни членове на комисията. В насоките за кандидатстване към този момент са разказани редът за оценяване по точкова система и критериите, на които ще се държи. 

   В новата стратегия за саниране не са включени единствено панелни и ЕПК блокове, а всевъзможни здания. Базово условие е да има най-малко 4 обособени жилища, както и най-малко 60% от площите вътре да са жилищни. Има и най-малък предел на сумата, която може да се отпусне за саниране на жилищна постройка, както и оптимален.

Според Василев обаче за последното са получени доста мнения и евентуално праговете ще се преразгледат.
Добромир Василев: Комисия в Министерство на регионалното развитие ще има последната дума кой да получи пари
Законът за етажната благосъстоятелност върши работа в този момент единствено при 100% финансиране

- Господин Василев, по кое време действително хората ще могат да аплайват за саниране по проекта за възобновяване и резистентност?

-   Срокът за обществено разискване е едномесечен и завършва на 30 октомври. Това не значи, че още от 1 ноември ще може да се кандидатства, защото ни е належащо време да обобщим многочислените бележки, които получаваме. Надявам се в средата на ноември процесът действително да започва. 

-    Защо в насоките за кандидатстване има минимална и оптималната сума, това не лимитира ли прекомерно дребните и прекомерно огромните блокове?

-    Не бих споделил. Има генерално условие постройката да има най-малко 4 жилището, с цел да се одобряват документите, и най-малко 60% от пространствата в нея да са жилищни. Но отчитаме и референтните цени на материалите за санирането и другите разноски и това значи, че постройка с към 300-400 квадрата може да бъде позволена. Получихме много мнения по този въпрос и евентуално ще свалим долния предел.

 Колкото до горния предел оптимално допустимият ще разреши да аплайват и здания с над 20 хиляди квадратни метра повърхност. Ако ги отнесем към един панелен блок, ще обхванем и много огромни блокове с над 10 входа и на над 8 етажа. Съобразили сме се с характера на жилищните здания, които са кандидатствали по предходната национална стратегия за саниране. 

-    Съобразили сте се, само че на никое място не виждам какво преимущество ще имат тези, които към този момент аплайваха, а парите не стигнаха за тях. 

-    За страдание, по този начин е контрактувана самата стратегия по проекта за възобновяване и резистентност. Тези две стратегии са разнообразни, по остарялата да вземем за пример се искаше по-ниския клас С за енергийна успеваемост, в този момент целим клас В.

-    Защо се постанова да се подписват контракти за партньорство сред блока и общината? 

-    И предходната стратегия, и други планове демонстрираха, че най-хубавите институции за санирането са общините. Тези контракти се подписват с общината, тя би трябвало да ревизира всички документи и тя ще подава плана в системата ИСУН. Ако планът бъде утвърден, договорът се подписва с общината и тя е виновна за реализацията и отчитането на санирането. 

-    Кой ще има последната дума дали постройката е определена? Къде ще се намира комисията, която ще прави оценка?

-    Комисията ще бъде основана със заповед на районния министър, следвайки разпоредбите на държавното разпореждане номер 114, което е за реда за оценка на всички планове по проекта за възобновяване и резистентност. Един план по разпоредбите ще се гледа от двама оценители.

-    Какво ще стане, в случай че техническото  обследване на една жилищна постройка покаже, че по нея има недостатъци и има потребност да се укрепи, преди да бъде топлоизолирана?

-    Нашите средства са целеви и са ориентирани единствено към възстановяване на енергийната успеваемост. Затова сме показали особено изискване – ще се утвърждават единствено здания, които са градивно здрави и са получили позитивна оценка за сеизмична резистентност. 

   Затова се изискват общо четири документа – енергийно проучване, техническо проучване, механически паспорт на постройката и архитектурно снимане. Всички тези документи се издават от сертифицирани компании.

-    Всички тези разноски би трябвало да бъдат заплатени от хората авансово, а това е немалка сума. Какво става с тези пари, в случай че планът им най-после не бъде утвърден?

-   Ако претендентът не бъде утвърден на първия стадий, той може да кандидатства във втория, който ще започва след 31 март 2023 година  Издаването на механически паспорт на постройката по този начин или другояче е наложително. Техническият паспорт е без отминалост. Обследванията са с 5 и с 10 години продължителност.  

-    От доста време се приказва за промени на Закона за етажната благосъстоятелност, които да опростят и улеснят процедурите по привикване на общи събрания, точно с цел да се основат по-лесно сдружения на притежателите, които са наложителни за кандидатстването за саниране. Но тези промени може и да не минат през Народното събрание или най-малко това да не стане скоро. Няма ли това да попречи на процедурите за саниране?

-    Промените, за които говорите, са главно ориентирани към така наречен втори стадий. На всички им е ясно, че санирането няма да е 100% гратис вечно. То ще завърши. Тези промени са ориентирани за улеснение на процедурите когато самите хора ще имат самоучастие в санирането. Законът в настоящия си тип прави работа, когато 100% от финансирането е обезпечено с безплатна помощ, само че при идващите стадии, когато жителите ще вземат участие и финансово, тяхната заинтригуваност би трябвало да е малко по-голяма. Затова в измененията на закона е планувана да вземем за пример опцията сдруженията на притежателите да имат свои банкови сметки. Тези сметки ще се употребяват след това от банките, които да отпускат заеми на сдружението, с цел да си доплатят хората своята част. При 100% финансиране няма потребност от такива заеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР